
Schade aan je motor, jezelf en anderen voorkomen. Uiteraard is dat iets wat je altijd nastreeft. Toch neem je soms onbewust risico’s en als er dan een ongeluk gebeurt dan is er vaak spijt.
Welke schades wil je absoluut voorkomen
- Schade voorkomen aan lichaam en geest
- Schade voorkomen aan motorkleding
- Schade voorkomen aan motoraccessoires
- Schade voorkomen aan je motor
- Schade aan derden voorkomen
- Diefstal van motorfiets voorkomen
- Diefstal van motorkleding voorkomen
- Diefstal van motoraccessoires voorkomen
Door enkel de punten te benoemen zullen er vast al wat ideeën te binnen schieten en dat is uiteraard goed.
Het is uiteraard ook zo zaken verband hebben of kunnen hebben met elkaar. Lichamelijk letsel en schade kun je vaak voorkomen door gebruik te maken van goede motorkleding. Het is wel zo dat als je een ongeluk krijgt dat je dan mogelijk schade oploopt aan je motorkleding. De vraag moet dan ook zijn hoe kan ik beide voorkomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een extra motorcursus te doen, waardoor je motorskills beter worden en je beter kunt redden in bepaalde situaties.
Schade voorkomen aan lichaam en geest
Dit is de belangrijkste schade om te voorkomen. Een blauwe plek is niet zo’n ramp, maar hier wordt gedoeld op een flink ongeluk, waarbij je letsel mogelijk blijvend letsel oploopt.
Dit wil je te allen tijde voorkomen.
Motorongelukken voorkomen doe je allereerst door je motorrijbewijs te halen. In Nederland worden er strenge eisen gesteld aan een het motorrijexamen. Hierdoor is de opleiding ook pittig en moet je echt wel goed een motor kunnen beheersen wil je voor het examen slagen. Hiermee heb je als Nederlander al een pluspunt te pakken. Uiteraard gaat een motoropleiding gepaard met flinke kosten, maar goed je krijgt er wel echt iets voor terug.
Als tweede is het verstandig om een motorfiets te nemen die je gemakkelijk kunt beheersen. Sommige mensen kopen al direct een te snelle motor. Althans te snel te moeilijk beheersbaar voor hen. Het kan verstandig zijn om te beginnen met een motor die goed bij je past. Mogelijk een zelfde als je op gelest hebt.
Je kunt ook jezelf beschermen door goede kwalitatieve motorkleding aan te schaffen. Vervolgens wen je je aan om deze te allen tijde aan te trekken. Ook weet je precies hoe je de motorkleding moet dragen. Zeker ook je helm is zeer belangrijk om goed te dragen.
Controleer je helm af en toe of deze nog veilig is.
Hoe doe je dat?
Helm controleren
Hoe je je helm controleert of deze veilig is lees je hieronder.
Allereerst is het zo dat een helm -welke dan ook- niet ouder mag zijn dan 7 jaar. De productiedatum van je helm staat aan de binnenkant. De productiedatum vind je bijna altijd onder de piepschuim schaal. Natuurlijk weet je ook wel hoelang je ongeveer je helm hebt of misschien heb je zelfs nog het aankoopbewijs.
Die 7 jaar is een richtlijn, want het is namelijk zo dat als je de helm bijna nooit draagt deze in theorie langer meegaat. Ook als doet tijd ook veel met spullen.
Daarnaast is het zo dat als de helm veel gebruikt wordt dat deze eerder aan vervanging toe is.
De reden hiervoor is dat de binnenkant eigenlijk altijd uit piepschuim bestaat. Dit noemen we ook wel polystyreen. De binnenschaal bestaat bijna altijd uit piepschuim. Piepschuim verleent zijn veerkracht en dus dempende werking van luchtkamertjes. Door veel gebruikt verdwijnen die en dus ook de veerkracht en demping. Bij een impact spelen deze luchtkamertjes een belangrijke rol om energie van de klap op te vangen.
Als deze langzamerhand verdwijnen merk je dit doordat de helm ruimer op je hoofd gaat zitten. Het gevolg van een ruimere helm is meestal de verruiming van de binnenschaal dan de dat je hoofd kleiner is geworden.
Als dit het geval is dan is het erg verstandig om een nieuwe helm te kopen.
Een helm is het belangrijkste beschermingsmiddel van een motorrijder, omdat je hoofd zo kwetsbaar is voor letsels.
De buitenschaal is meestal van zeer sterk materiaal gemaakt wat lang meegaat. Zeker langer dan de binnenschaal. De binnenschaal is weliswaar ook van zeer goed materiaal gemaakt, maar omdat het constant werkt als je deze draagt slijt het harder. De buitenschaal kan ook minder sterk worden door zonlicht of andere weersomstandigheden. Warmte en kou kunnen ook invloed hebben op het materiaal. Hoe ouder je helm is des te meer invloed deze heeft gehad.
Er worden verschillende soorten materialen gebruikt voor helmen. Hierdoor kan de ene helm langer mee dan de andere, maar in principe is dit niet relevant, want je moet kijken naar beschadigingen. Wanneer je barstjes en beschadigingen ziet is het tijd voor een nieuwe helm.
Uiteraard is impact op de helm ook een belangrijke reden om een nieuwe te nemen. Als je helm een keer flink is gevallen of er is iets “hard” tegenaan gekomen dan is het verstandig deze zeer goed te controleren en om er zeker van te zijn dat je veilig bent een nieuwe aan te schaffen.
Uitgerust en ontspannen op de motor stappen
Als je deelneemt aan het wegverkeer is het verstandig om uitgerust te zijn. Daarnaast is het verstandig om niet deel te nemen aan het verkeer als je gestrest of op een andere manier “te” negatief geëmotioneerd bent. Dit kan namelijk leiden tot ongelukken.
Zeker als je op een motor stapt is de lichamelijke fitheid belangrijk. Als je lange ritten maakt zorg er dan voor dat je uitgerust bent.
Als laatste is gezondheid ook belangrijk. Soms gaan mensen toch met de motorrijden als ze zich ziek voelen. Hierdoor ben je vaak minder geconcentreerd.
Begin van seizoen? Controleer je motor en doe een paar rondjes om de kerk
Het begin van het seizoen is gestart! Helemaal te gek. Nu kun je weer gassen. Leuk natuurlijk, maar let op dat je motor technisch in orde is. Kun je dit niet zelf inschatten laat de motor dan controleren bij je favoriete motorschop.
Controleer ook al je motorkleding en accessoires. Werkt het nog allemaal. Is het nog in orde? Moet het niet even gewassen worden of schoongemaakt. Moet ik niet iets vervangen?
Bedenk ook dat het overige verkeer 8 maanden lang bijna geen motorrijder op de weg heeft gezien. Zeker automobilisten zijn een gevaar voor motorrijders. Deze zijn vaak ontwend aan het idee dat er wel eens motorrijders op de weg rijden. Naar mate er meer motorrijders op de weg zijn wordt de automobilist hierop geconditioneerd en zal hij deze minder snel over het hoofd zien.
Met deze informatie in het achterhoofd ga je dus ook de weg op. Je moet dus extra goed opletten. Dit is eigenlijk slechte raadt, want je moet te allen tijde goed opletten.
Het is ook verstandig om na de technische keuring even een aantal rondjes te gaan tijden.
Nu hebben we het eigenlijk al over motorkleding gehad, maar die willen we natuurlijk ook niet beschadigen.
Hoe kun je dat voorkomen.
Schade voorkomen aan motorkleding
Ik hoor je al zeggen. Hoe bedoel je schade voorkomen aan motorkleding. Dit doe je toch door goed op te letten, zodat je geen ongeluk krijgt.
Nee? Wij doelen meer op onderhoud van je motorkleding.
Dit doe je door je kleding goed te drogen na een regenbui, waarin je terecht bent gekomen.
Ook is het verstandig om je kleding -als het om textiel gaat- regelmatig te wassen en te drogen en deze op te bergen in een kledingkast en niet aan een haak in een garage of schuur waar het altijd vochtig is.
Óók je helm niet. Doe deze eventueel in een helmen tasje en leg deze ergens droog binnen neer.
Schade voorkomen aan motoraccessoires
Voor motoraccessoires geldt hetzelfde. Zorg voor je spullen! Laat nooit je GPS apparaat zitten tijdens de winterstalling. Het is maar om er een te noemen. Maar ook andere zaken zijn belangrijk, zoals je motorslot. Deze moet je ook regelmatig onderhouden. Dit doe je met slotspray. Om er nog maar eens een te noemen.
Verder is het verstandig om voor al je spullen goed te controleren hoe je ze moet onderhouden.
Schade voorkomen aan je motor
Ook hiervoor hebben we al allerhande tips gegeven. Door je motorrijbewijs te halen verminder je de kans aanzienlijk om in situaties te komen, waarbij je je motor beschadigd.
Om de kans nog kleiner te maken kun je fysieke maatregelen nemen, zoals het plaatsen van valbeugels.
Een andere tip die ik hier wil plaatsen, maar natuurlijk ook effect heeft op het voorkomen van de meeste andere schades is het nemen van een extra motorcursus. Dit noemen ze een vro cursus. VRO staat voor voortgezette rijopleidingen. Met andere woorden extra motortrainingen. Hier zijn verschillende varianten van. Zoals een training gericht op bochten of een specialistischere is bijvoorbeeld een VRO voor allroad.
Schade aan derden voorkomen
Uiteraard heb je minimaal een WA verzekering voor je motor. Deze is niet duur en noodzakelijk, want als je een ongeluk bouwt, waarvoor jij verantwoordelijk bent dan zul je de schade moeten betalen.
Dat is heel fijn, maar het is beter om schade te voorkomen, want als je een brokkenpiloot bent die telkens schade aanbrengt bij anderen dan zal de premie omhoog gaan. Als dit vaak gebeurt gaat die heel er omhoog.
En als je het te bond maakt dan knikkert de verzekeraar je uit de verzekering, waardoor je ook elders op zijn minst moeilijk een verzekering krijgt.
Een tip. Kijk of je ergens een aanvullende no-claim verzekering kunt nemen. Dan gaat de premie niet omhoog als je een ongeluk hebt gebouwd.
Uiteraard zijn er nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo kun je je ook extra verzekering voor opzittenden. Stel je bent een jongen die net zijn motor heeft stoere man die een dikke fiets heeft, waarmee hij schoonheden wil imponeren en op de motor meenemen dan kan het verstandig zijn om een opzittendenverzekering te nemen. Deze dekt eventuele schade die veroorzaakt is door jou aan de opzittende(n).
Er zijn situaties te bedenken waar dit erg handig voor kan zijn.
Diefstal van motorfiets voorkomen
Diefstal is uiteraard ook de ultieme materiële schade die je kunt lijden of niet? Misschien niet altijd, want er is natuurlijk een kans dat je mooie motor heelhuids wordt teruggevonden. In tegenstelling tot een flink ongeluk waarbij je motorfiets is dubbelgevouwd kan zijn dat je liever hebt dat deze gestolen wordt. Hoe dan ook wil je diefstal van je motor voorkomen.
Ook hier geldt weer dat je je hiertegen kan verzekeren met een volledig of beperkte casco verzekering. Dat is een moeilijk woord voor motorverzekering tegen diefstal. Volledig betekent dat ook schade aan de motor wordt verzekerd. En beperkt betaald alleen uit als de motor verdwenen is.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is verstandig om een ART goedgekeurd slot te nemen. Als je die niet al van je verzekeraar moet gebruiken.
Voor motor gebruik je een ART4 of een ART5 slot. Het verschil is dat het ART5 slot bedoeld is voor stalling. Want dit slot is een kettingslot en zwaar en lomp. Wel is het sterker dan een ART4 slot.
Een tip is om je motor aardvast te zetten met zo’n goed kettingslot als je onderweg bent. Als je dit consequent doet dan verminder je de kans op diefstal aanzienlijk.
Tuurlijk zijn er ook andere dingen die je kunt doen om diefstal te voorkomen. Dat zijn een heleboel dingen en het is ook nog situatie afhankelijk. Als je namelijk een garage met alarm hebt dan is dat uiteraard al een extra drempel die je kunt opwerpen voor dieven. Sommige mensen hebben enkel en alleen de straat. Tja, dan is het een stuk lastiger. Om geen extra aandacht te trekken doet men vaak een motorhoes over de motor gooien. Dit is uiteraard ook wenselijk om de weersinvloeden te beperken.
Diefstal van motorkleding voorkomen
Motorkleding wordt ook regelmatig gestolen. Meestal als je onderweg bent en je maakt een stop dan wordt motorkleding vaak op de motor tijdelijk achtergelaten. In dit geval zijn er dieven die dan hun kans schoon achten en er met spullen vandoor gaan.
Om dit te voorkomen is het verstandig om altijd iemand achter te laten bij de motorfietsen.
Maak bagage op zijn minst goed vast, zodat deze niet gemakkelijk weggenomen kan worden van de motor.
Heb je een dure helm maak deze dan vast met een helmslot.
Diefstal van motoraccessoires voorkomen
Voor motoraccessoires geldt hetzelfde als voor motorkleding. Laat je motor nooit alleen en wissel af om bv. naar de WC te gaan. Zeker GPS apparatuur etc. is erg gewild en daarom kun je deze beter niet laten zitten.
Weet ook goed wat diefstalgevoelig is en neem daarop maatregelen. Ben je bijvoorbeeld alleen onderweg neem dan je GPS apparaat mee naar binnen. Dit is een stukje training goed werkt. Ook kun je gerust je helm mee naar binnen nemen. Het is wel niet wenselijk om bij een tankstation of café met de helm op naar binnen te lopen!
We hopen dat je wat op hebt gestoken van deze tips! Als je vragen hebt stuur ons dan een bericht.